3

Haaruitval kan alleen uw hoofdhuid of uw hele lichaam aantasten, en het kan tijdelijk of permanent zijn. Het kan het gevolg zijn van erfelijkheid, hormonale veranderingen, medische aandoeningen of een normaal onderdeel van veroudering. Iedereen kan haar op zijn hoofd verliezen, maar het komt vaker voor bij mannen.

Kaalheid verwijst meestal naar overmatig haarverlies van uw hoofdhuid. Erfelijke haaruitval met het ouder worden is de meest voorkomende oorzaak van kaalheid. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om hun haaruitval onbehandeld en op zijn beloop te laten. Anderen bedekken het misschien met kapsels, make-up, hoeden of sjaals. En weer anderen kiezen een van de beschikbare behandelingen om verder haarverlies te voorkomen of de groei te herstellen.

Symptonen haaruitval

Haaruitval kan op veel verschillende manieren voorkomen, afhankelijk van de oorzaak. Het kan plotseling of geleidelijk opkomen en alleen uw hoofdhuid of uw hele lichaam aantasten.

Tekenen en symptomen van haaruitval kunnen zijn:

1. Geleidelijk dunner worden bovenop het hoofd

Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval, die mensen treft naarmate ze ouder worden. Bij mannen begint het haar vaak terug te trekken bij de haarlijn op het voorhoofd. Vrouwen hebben meestal een verbreding van de scheiding in hun haar. Een steeds vaker voorkomend haarverliespatroon bij oudere vrouwen is een terugtrekkende haarlijn (frontale fibroserende alopecia).

2. Cirkelvormige of vlekkerige kale plekken

Sommige mensen verliezen haar op ronde of vlekkerige kale plekken op de hoofdhuid, baard of wenkbrauwen. Uw huid kan jeuken of pijnlijk worden voordat het haar uitvalt.

Plotseling loskomen van haar

Een fysieke of emotionele schokkan ervoor zorgen dat het haar los gaat zitten. Bij het kammen of wassen van uw haar, of zelfs na voorzichtig trekken, kunnen handen vol haar loskomen. Dit type haaruitval veroorzaakt meestal algeheel dunner wordend haar, maar is tijdelijk.

Haaruitval over het hele lichaam

Sommige aandoeningen en medische behandelingen, zoals chemotherapie voor kanker, kunnen leiden tot haaruitval over het hele lichaam. Het haar groeit meestal terug.

Patches van schilfering die zich over de hoofdhuid verspreiden

Dit is een teken van ringworm. Het kan gepaard gaan met gebroken haar, roodheid, zwelling en soms sijpelen.

Oorzaken haarverlies en haaruitval

Mensen verliezen gemiddeld 50 tot 100 haren per dag. Dit valt meestal niet op omdat er tegelijkertijd nieuw haar ingroeit. Haaruitval treedt op wanneer nieuw haar het uitgevallen haar niet vervangt.

Haaruitval is meestal gerelateerd aan een of meer van de volgende factoren:

Familiegeschiedenis (erfelijkheid)

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is een erfelijke aandoening die optreedt bij het ouder worden. Deze aandoening wordt androgene alopecia, mannelijke kaalheid en vrouwelijke kaalheid genoemd. Het komt meestal geleidelijk en in voorspelbare patronen voor - een terugwijkende haarlijn en kale plekken bij mannen en dunner wordend haar langs de kruin van de hoofdhuid bij vrouwen.

Hormonale veranderingen en medische aandoeningen

Een verscheidenheid aan aandoeningen kan permanente of tijdelijke haaruitval veroorzaken, waaronder hormonale veranderingen als gevolg van zwangerschap, bevalling, menopauze en problemen met de schildklier. Medische aandoeningen zijn onder meer alopecia areata (al-o-PEE-she-uh ar-e-A-tuh), dat gerelateerd is aan het immuunsysteem en fragmentarisch haarverlies veroorzaakt, hoofdhuidinfecties zoals ringworm en een haartrekstoornis genaamd trichotillomanie (trik- o-til-o-MEI-nee-uh).

Medicijnen en supplementen

Haaruitval kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals medicijnen tegen kanker, artritis, depressie, hartproblemen, jicht en hoge bloeddruk.

Bestralingstherapie naar het hoofd

Het haar kan niet meer teruggroeien zoals voorheen.

Een zeer stressvolle gebeurtenis

Veel mensen ervaren enkele maanden na een fysieke of emotionele schok een algemeen dunner wordend haar. Dit type haaruitval is tijdelijk.

Haarstijlen en behandelingen

Overmatige haarstyling of kapsels die uw haar strak trekken, zoals staartjes of cornrows, kunnen een vorm van haaruitval veroorzaken die tractiealopecia wordt genoemd. Haarbehandelingen en permanenten met hete olie kunnen er ook voor zorgen dat het haar uitvalt. Als er littekens ontstaan, kan haaruitval permanent zijn.