Finasteride 1 mg en Propecia

Het Nederlandse octrooi voor Propecia liep af in oktober 2014. ‘Generic Propecia’ of beter gezegd ‘originele finasteride’ kwam beschikbaar bij andere farmaceutische bedrijven. Een generiek geneesmiddel is een geneesmiddel dat hetzelfde is als een origineel merk, maar wordt voorgeschreven en geleverd met de medische naam in plaats van met de merknaam. Propecia is een merknaam. Het werkzame bestanddeel van Propecia tabletten is finasteride 1 mg. Propecia-tabletten en finasteride 1 mg-tabletten zijn medisch hetzelfde. 

Wanneer gaat finasteride werken?

Studies laten een verbeterde haargroei zien die meestal merkbaar is na 4-6 maanden finasteride 1 mg per dag. Maximaal voordeel wordt gezien bij 1-2 jaar. Na 2 jaar had 66% van de mannen een verbeterd aantal haargroei vergeleken met 7% van degenen die geen medicijnen gebruikten.

De onderzoeken werden uitgevoerd bij mannen in de leeftijd van 18 tot 41 jaar met licht tot matig haarverlies, maar geen volledig haarverlies.

Wat is de werking van finasteride?

Haar groeit normaal gesproken ongeveer drie jaar in haarzakjes. Het haar valt dan uit en er groeit een nieuwe haar uit de follikel. Voor mannen die last hebben van haarverlies bij mannen, worden de haarzakjes geleidelijk kleiner naarmate ze ouder worden. Nieuw haar wordt dunner en valt sneller uit, uiteindelijk niet genoeg om het oppervlak van de hoofdhuid te breken (kaal worden). Als je dit proces wilt tegengaan dan kun je inasteride gebruiken.

Mannelijke hormonen veroorzaken deze veranderingen. Haarzakjes zetten het mannelijke hormoon testosteron om in een ander hormoon, dihydrotestosteron (DHT). Haarzakjes worden gevoeliger voor dihydrotestosteron en hierdoor krimpen de haarzakjes.

Finasteride 1 mg blokkeert de omzetting van testosteron in DHT, wat bij de meeste mannen resulteert in haargroei en verbeterde haardikte.

Wie profiteert van finasteride 1mg?

Mannen in elk stadium van haarverlies bij mannen hebben er waarschijnlijk baat bij. Finasteride 1 mg is het meest effectief bij haarverlies boven op de hoofdhuid (vertex). Het is NIET bewezen dat het de terugwijkende frontale haarlijn, haarverlies dat ALLEEN in de slaapregio’s is, ongedaan maakt, noch het haar op volledig kale gebieden herstelt.

Werkt finasteride beter als ik een hogere dosis neem?

Haaruitval wordt behandeld met één tablet finasteride van 1 mg per dag. Door meer te nemen, worden de bijwerkingen alleen maar groter zonder de resultaten te verbeteren. Studies hebben dit bevestigd.