Haaruitval Tegengaan

Hoe kan ik haaruitval tegengaan?

Haaruitval komt vooral bij mannen voor, maar ook vrouwen kunnen last hebben van overmatige haaruitval. Bij mannen is het proces waarbij oude haren vervangen worden door nieuwe haren een constant proces, maar bij vrouwen is dat niet het geval.

Bij de meeste mannen treedt haaruitval op vanaf het dertigste levensjaar. sommige mannen hebben echter al op veel jongere leeftijd last van versnelde haaruitval.

Dit kan om gezondheidsredenen zijn, zoals een ziekte of het kan gewoon genetisch bepaald zijn. De manier waarop je haar groeit, is namelijk erfelijk bepaald.

alles over haaruitval bij mannen

Vrouwen en haaruitval

Bij vrouwen treedt haaruitval met name op tijdens de menstruatie en wanneer zij zwanger zijn meer last van overmatig haaruitval. Mannen en vrouwen die last hebben van een onnatuurlijke haaruitval, kunnen verschillende dingen doen om de haaruitval tegen te gaan.

Hierbij is het belangrijk te achterhalen wat precies de oorzaak is van de haaruitval. Er zijn verschillende oorzaken en deze kunnen voor mannen en vrouwen hetzelfde zijn, maar ook behoorlijk van elkaar verschillen.

Oorzaken haaruitval

Haar verliezen is heel normaal, mits het evenredig gebeurd. Dagelijks komen er nieuwe haren bij en vallen er haren uit. Factoren die daarop van invloed zijn kunnen tussen mannen en vrouwen verschillen, maar een aantal factoren zijn voor beide van toepassing.

Zo is stress een verschijnsel dat niet direct gerelateerd wordt aan haaruitval, maar wel degelijk een flinke katalysator zijn. Gezonde voeding, goede beweging en voldoende slaap zodat het lichaam voldoende tijd heeft om onder andere nieuwe haren aan te maken, spelen ook een rol.  Een andere gemeenschappelijke oorzaak die zowel voor mannen als vrouwen geldt, is de erfelijkheid. Haaruitval is namelijk genetisch bepaald en daar kun je dus verder weinig aan doen, anders dan medicatie gebruiken of hulpmiddelen, zoals een toupet.

haaruitval mannen

Gebrek aan vitaminen

Een derde oorzaak kan een gebrek aan vitaminen B, zink of ijzer zijn. Dat heeft een negatieve werking op de aanmaak van nieuwe haarzakjes. Ook een overschot van vitamine A remt de aanmaak van nieuwe haarzakjes af. Tot slot zijn er allerlei aandoeningen die men kan opdoen, waardoor de aanmaak van nieuwe haarcellen wordt vertraagt of zelfs helemaal stopt.

Voorkomen haaruitval bij mannen

Bij mannen komt haaruitval meer voor dan bij vrouwen. Ondanks dat bij de meeste mannen die met haaruitval te maken krijgen, dit pas zo rond hun 30ste levensjaar gebeurd, zijn er ook mannen die al op veel jongere leeftijd met haaruitval te maken krijgen.

Meestal geldt in dergelijke gevallen dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt. Wie merkt dat het aanmaken van nieuwe haren stagneert of opvalt dat eer kale plekken ontstaan, kan een aantal maatregelen nemen om haaruitval tegen te gaan of in ieder geval af te remmen.

Haaruitval kruin en inhammen

Bij mannen zal haaruitval in eerste instantie vooral op de kruin en de inhammen op het voorhoofd zichtbaar zijn. Merk je dat er teveel haaruitval plaatsvindt, dan zul je eerst een aantal dingen moeten nagaan. Heb je bijvoorbeeld een stressvol bestaan of een ongezonde levensstijl dan zijn dit factoren die van invloed kunnen zijn op de haaruitval.

Wat rustiger aan doen, kan al het beoogde effect hebben. Gebruik je medicijnen, controleer dan of de haaruitval wellicht een bijwerking van de medicatie is. Verder zijn er een aantal kapsels die bijdragen aan een versnelde haaruitval. Doordat het haar te strak wordt gedragen of op een onnatuurlijke manier wordt gestyled, beschadigd de hoofdhuid met haarzakjes, waardoor nieuwe haren minder snel worden aangemaakt.

Voorkomen haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen komt minder vaak voor dan bij mannen, maar mag niet worden onderschat. Sommige vrouwen ervaren gedurende bepaalde perioden behoorlijke fasen van haaruitval. De belangrijkste oorzaak van het opeens veel haren verliezen is door een schommeling in hormonen.

Dat gebeurd bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, maar ook tijdens de zwangerschap. In tegenstelling tot mannen, waarbij het proces van haren verliezen en nieuwe haren aanmaken, vrij stabiel verloopt, is dit bij vrouwen niet het geval.

Doordat er snelle veranderingen optreden in het hormoonhuishouden van een vrouw, worden nieuwe haren soms heel snel aangemaakt en zijn er perioden waarin er veel minder haar wordt aangemaakt. 

haaruitval tegengaan

Menstruatie en zwangerschap

Vrouwen kunnen dus met name tijdens de menstruatie en zwangerschap last hebben van het feit dat er meer haren uitvallen dan dat er worden aangemaakt. Doorgaans herstelt zich echter vanzelf weer.

Verder zijn vrouwen die in de overgang zijn ook meer vatbaarder voor hormoonschommelingen en komt het ook bij deze groep vrouwen vaak voor dat zij een overmatige haaruitval hebben.

Haaruitval bestrijden

Er zijn verschillende dingen die mannen en vrouwen kunnen doen wanneer zij last hebben van overmatige haaruitval. Het eerste dat men kan doen is de levensstijl bekijken en zich afvragen in hoeverre men gezond eet en voldoende sport en of er wel genoeg water wordt gedronken.

Stress vermijden is tevens belangrijk, aangezien stress het proces van haaruitval versnelt.

Met name vrouwen kunnen verschillende middelen gebruiken die helpen bij het voorkomen van (al te grote) hormoonschommelingen.

Deze middelen kunnen vaak zonder recept verkregen worden, alleen dienen vrouwen die andere medicatie gebruiken, een huidaandoening hebben, menstrueren of zwanger zijn deze middelen het best gebruiken na overleg met de huisarts.

Tot slot is er medicatie die u kunt gebruiken om de haargroei te stimuleren, zoals bijvoorbeeld het midden Finasteride. Dit is een middel tegen haaruitval die te bestellen is in onze webshop zonder recept.