Haaruitval bij mannen: wat te doen tegen haarverlies?

Bij ongeveer zes op de tien mannen doet zich op een bepaald moment in hun leven haaruitval voor. Haaruitval bij mannen is een natuurlijk verschijnsel dat te maken heeft met het ouder worden, maar waarbij erfelijkheid wel een belangrijke rol speelt. Sommige mannen hebben namelijk hun hele leven een volle bos haar, simpelweg omdat dit in de genen zit.

Bij zeer jonge mannen, twintigers bijvoorbeeld, komt haaruitval ook voor. Daar waar er geen medische oorzaken zijn, ligt dit vaak genetisch vast. Haaruitval is voor de een niet meer dan jammer, terwijl het bij de andere man kan zorgen voor psychische klachten. We willen er immers allemaal goed uitzien en in onze huidige maatschappij is een volle bos haar deel van ons schoonheidsideaal. Haaruitval is verder een normaal proces, waarbij we elke dag tussen de 80 en 100 haren verliezen. Deze worden ook gewoon weer vervangen door nieuwe haren en dit is een onafgebroken proces. 

Kale plekken

Merk je echter dat er teveel haren uitvallen en er kale plekken ontstaat, vaak op de kruin of de inhammen op het voorhoofd, dan is er wellicht iets anders aan de hand. Zeker wanneer je vader of moeder geen last had van haaruitval, is er waarschijnlijk geen sprake  van erfelijkheid. Er kunnen dan andere oorzaken worden aangewezen. En dit proces van haaruitval kun je dus tegengaan.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

In sommige gevallen kun je het proces waarbij teveel haar uitval of te weinig haren worden aangemaakt, beïnvloeden. Uiteraard hangt dit af van de oorzaak. Een tekort aan vitamine B of juist een teveel aan vitamine A is een bekende oorzaak van haaruitval bij mannen. Bij vitaminetekort kun je ervoor kiezen supplementen of vitaminen extra te gebruiken.

Een andere oorzaak die bekend staat als een katalysator van haaruitval is wanneer men veel last van stress heeft. Het lichaam reageert op deze stress en schakelt minder belangrijke functies uit, zodat de energie meer gebruikt kan worden voor essentiële processen. Minder rest stimuleert dus het aanmaken van nieuwe haarcellen. Een andere oorzaak van haaruitval is een ongezonde levensstijl of ziekte.

Ziekte en haaruitval

Daarbij kan de ziekte zelf haaruitval tot gevolg hebben, maar het kan ook zijn dat medicijnen die worden voorgeschreven de haaruitval veroorzaken. Haaruitval als gevolg van ziekte of medicijnen is niet permanent. Zodra u stopt met de medicatie of de ziekte is voorbij, zullen er gewoon weer nieuwe haren worden aangemaakt. Gezond eten, veel drinken en bewegen stimuleert zowat alles in je lichaam, dus ook de haargroei op het hoofd.

Kan ik het haaruitval voorkomen?

Wanneer je de oorzaak van de haaruitval kent, is het ook een stuk makkelijker te achterhalen wat je precies wel of helemaal niet kunt doen om haaruitval te voorkomen. Bij een erfelijke aandoening of wanneer je ziek bent en medicatie gebruikt die de haaruitval veroorzaakt, is er weinig aan te voorkomen.

Haaruitval door erfelijkheid zal kale plekken veroorzaken en daartegen kun je natuurlijk wel wta doen, zoals het dragen van een pruik, toupet of zelfs haar laten implanteren. Het gebruik van middelen om de aanmaak van nieuwe haarzakken te stimuleren, is ook een mogelijkheid. Verder geldt bij mannen dat de manier waarop je het haar verzorgt of draagt ook van invloed is op de wijze waarop nieuwe haarzakken worden aangemaakt.

Haarzakjes beschadigen

Draag je bijvoorbeeld je haar in een staart of gebruik je vrijwel altijd een hoofddeksel, zoals een strakke pet of een bandana, dan kun je hiermee de haarzakjes en de hoofdhuid beschadigen. Het aanmaken van nieuwe haarzakjes wordt dan een stuk lastiger en er worden ook minder haarzakken aangemaakt. Ben je niet erfelijk aangelegd voor haaruitval en ook niet ziek?

Ben je gezond en weet je zeker dat er geen vitaminetekort is, dan kan het helpen om met medicijnen de haargroei te stimuleren. Een heel goed middel hiervoor is bijvoorbeeld Finasteride. Dit middel reguleert de testosteron in de hoofdhuid en zorgt ervoor dat er sneller en makkelijker nieuwe haarzakken kunnen worden aangemaakt.

Bedenk hierbij dat haaruitval nog steeds zal voorkomen, want het is immers een noodzakelijk proces, alleen zal het aanmaken van nieuwe haarzakjes beter en sneller verlopen. 

Wat is Finasteride?

Het middel Finasteride is een middel dat met name wordt gebruikt door mannen die last hebben van een teveel aan haaruitval. Daarnaast wordt het middel ook gebruikt bij klachten aan de prostaat. Finasteride bevat een stof die het enzym 5-alfa-reductase dat zich in ons lichaam bevindt, afremt.

Dit enzym produceert namelijk testosteron en een teveel aan testosteron vertraagt het aanmaken van  nieuwe haarzakken. Het middel zwakt dus de aanmaak af, waardoor er meer mogelijkheden voor het lichaam ontstaan om nieuwe haarzakjes aan te maken.

Dagelijks gebruiken

Finasteride moet dagelijks worden genomen en het duurt even voordat men daar de resultaten van ziet. Pas na 3 tot 6 maanden zullen de kalende plekken op het hoofd weer wat voller worden. Finasteride is een middel waar je niet mee zomaar mee kunt stoppen. Doe je dat wel, dan zal het effect van het middel verslappen en het proces van het aanmaken van nieuwe haarzakjes opnieuw langzamer gaan.

Zijn er bijwerkingen?

Finasteride is een relatief onschuldig middel, maar kan bij sommige mannen, ongeveer 10 op de 100 tot seksuele problemen leiden. Zo kan het voorkomen dat men geen zin heeft in seks of dat het erg veel moeite kost om een erectie te krijgen en te ejaculeren.

Lukt ejaculeren wel, dan kan het opvallen dat er veel minder sperma vrijkomt. Bij ongeveer 1 op de 100 mannen treden er meer ernstige bijwerkingen op.

Zij kunnen last krijgen van opgezwollen borsten die pijnlijk aanvoelen. Ook leverproblemen komen bij slechts een klein aantal mannen voor.

Tot slot kan Finasteride bij dezelfde kleine groep mensen als gevolg hebben dat men overgevoelig of zelfs depressief raakt of last krijgt van hartkloppingen. Finasteride heeft verder geen negatieve invloed op de rijvaardigheid. Maakt u gebruik van Finasteride en merkt u bovenstaande klachten, dan is het raadzaam te stoppen met Finasteride en uw huisarts te raadplegen.