Haaruitval bij vrouwen

Vrouwen hebben, in vergelijking met mannen, veel minder last van haaruitval. Haaruitval bij vrouwen komt echter wel regelmatig voor, al is dit slechts voor een korte periode. Mannen verliezen dagelijks haren en er worden ook dagelijks nieuwe haren aangemaakt. Het is dus een constant proces.

Bij vrouwen is het proces waarbij natuurlijke haaruitval plaatsvind en nieuwe haren worden aangemaakt echter geen constant proces. Vrouwen hebben een behoorlijke wisselende hormoonhuishouding en deze is van invloed op het aanmaken van nieuwe haren op de hoofdhuis.

Vrouwen zullen soms ineens hele plukken haar in handen hebben, waardoor de indruk kan ontstaan dat er iets aan de hand is. Dit is echter (meestal) niet het geval.

Zij hebben perioden  waarin veel haar uitvalt en waarin vrijwel geen haaruitval plaatsvindt en hetzelfde geldt voor de perioden waarin nieuwe haarzakjes worden aangemaakt.

Het aantal vrouwen dat dus echt last heeft van een onnatuurlijke haaruitval lijkt is dus relatief klein, zeker wanneer men dit vergelijkt met mannen.

Oorzaken haaruitval bij vrouwen

Vrouwen hebben regelmatig te maken met een haarborstel die vol met haren zit. Mannen zouden gelijk in de stress schieten, maar bij vrouwen is dit niet ongewoon.

Wel zijn vrouwen soms geneigd te denken dat er nu toch wel heel veel haar aan de borstel blijft hangen. Haaruitval bij vrouwen kent uiteenlopende oorzaken en heeft meer te maken met het feit dat ze vrouw zijn dan bijvoorbeeld erfelijkheid.

Haaruitval bij vrouwen neemt toe op momenten dat het aantal hormonen in het lichaam van de vrouw behoorlijk aan het schommelen is. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de menstruatie en tijdens de zwangerschap. Vooral tijdens deze perioden zullen vrouwen vaker die volle borstel met haar tegenkomen dan anders. Een andere veel voorkomende oorzaak voor haaruitval bij vrouwen, is  hypothyreoidie. Hierbij werkt een schildklier niet naar behoren, waardoor het aanmaken van nieuwe haarzakken niet optimaal gebeurd en haaruitval ontstaat. Deze vorm van haaruitval komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Haaruitval voorkomen, kan dat?

Haaruitval bij vrouwen is zoals eerder aangeven wat lastiger te voorkomen. Tijdens de menstruatie vindt er immers meer haaruitval plaats dan op andere momenten. Toch zijn er een aantal zaken die je kunt doen om je lichaam te helpen het proces van het aanmaken van nieuwe haarzakjes.

Een gezonde levensstijl, waarbij men veel water drinkt, zorgt voor de juiste vitaminen, draagt bij aan een meer stabiel hormoonproces. Onregelmatige eten, slapen of teveel stress door familieomstandigheden of werk kunnen het hormoonproces danig verstoren wat een negatieve invloed heeft op het aanmaken van nieuwe haarzakjes. Een vitaminetekort kan bijdragen aan het overmatig verliezen van haren en het afremmen van het aanmaken van nieuwe haarzakjes. Het kan helpen extra vitaminen of mineralen te gebruiken, zeker voor vrouwen die weten dat zij een zeer onstuimig hormoonpatroon hebben.

Tot slot is het verzorgen van het haar en de hoofdhuid natuurlijk ook belangrijk. Elke dag wassen met shampoo is niet nodig en kan de haarzakken beschadigen en het proces van het aanmaken van nieuwe haarzakjes vertragen. Ook de manier waarop je de haren draagt heeft een invloed op haaruitval. Wanneer je het haar te strak in een staart of ander model draagt, kan dit de hoofdhuid beschadigen en dus kunnen er ook minder haren worden aangemaakt. Mocht je echter heel veel last hebben van haaruitval, dan kun je hiervoor bepaalde middelen gebruiken. Er zijn er verschillende op de markt en deze variëren van shampoos en supplementen tot medicijnen. Een bekend middel dat wordt gebruikt om de haargroei weer op gang te krijgen, is de stof Finasteride. 

Wat is en doet finasteride?

De stof Finasteride wordt gebruikt om het testosteron in het lichaam meer in balans te houden. Dit is nodig omdat haaruitval mede veroorzaakt wordt door een verstoorde hormoon- en testosteronbalans. Door Finasteride te gebruiken wordt deze balans beter gereguleerd, waardoor het lichaam de mogelijkheid heeft weer meer nieuwe haarzakjes aan te maken. Finasteride is onder verschillende merknamen te koop en als product zonder merknaam.

Wanneer u Finasteride 1mg dagelijks gebruikt, zult u na drie tot zes maanden merken dat op plekken waar voorheen minder haar groeide of zelfs helemaal kaal waren weer nieuwe haren aan worden gemaakt.

Het duurt dus even voordat u de nodige effecten ziet en deze effecten vervallen wanneer u stopt met Finasteride.

Doordat Finasteride de hormoonregulatie beïnvloedt, is het niet alleen een geschikt middel om haaruitval bij vrouwen tegen te gaan, maar helpt het vrouwen ook bij overbeharing.

Finasteride dient dagelijks eenmaal te worden ingenomen en heeft geen bekende effecten op de rijvaardigheid.

Bijwerkingen finasteride

Voor mannen kent het middel een aantal bijwerkingen, maar bijwerkingen voor vrouwen zijn er geen bijwerkingen bekend. Wel is het belangrijk dat u Finasteride niet gebruikt in de periode dat u zwanger bent. De stof Finasteride kan namelijk schadelijk zijn voor uw ongeboren kindje. Heeft u net een baby gehad en geeft u borstvoeding, dan mag Finasteride ook niet worden gebruikt. Let er tevens op dat ook het aanraken van de stof Finasteride door vrouwen met baby’s de stof kan overdragen, wat schadelijk kan zijn voor de baby.