Haaruitval

Zo’n drie op de tien mannen krijgt vroeg of laat te maken met haaruitval. Bij vrouwen komt haaruitval ook voor, alleen minder dan bij mannen. Oorzaken van haaruitval zijn behoorlijk verschillend. Naast specifieke gezondheidsproblemen die haaruitval kunnen veroorzaken, is haaruitval ook genetisch bepaald.

Leeftijd, vooral bij mannen, speelt daarnaast ook een grote rol. Het verliezen van haren is daarnaast ook gewoon onder deel van het natuurlijke en lichamelijke proces.

Elke dag verliezen we zo’n 70-150 haren. Deze worden vanzelf weer vervangen, maar des te ouder men wordt des te minder haren er dagelijks vervangen worden.

Het verlies van haar gaat dan sneller dan dat het lichaam nieuwe haren aan kan maken.

Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval, kun je haaruitval voorkomen of met medicatie proberen te minimaliseren.

Tegen haaruitval zijn namelijk diverse middelen beschikbaar, denk aan finasteride 1mg, al is in eerste instantie het voorkomen van haaruitval natuurlijk beter.

De oorzaken van haaruitval

Op zichzelf is het verliezen van haren een natuurlijk proces. Dagelijks gaan er haren verloren en worden er ook weer nieuwe haren aangemaakt. Een ongezonde levensstijl of gezondheidsklachten kunnen ertoe leiden dat er meer haren uitvallen dan nodig zou zijn. Daarnaast is haaruitval ook genetisch bepaald.

Mensen met een zeer laag gewicht hebben een verhoogde kans dat er meer haaruitval plaatsvind dan bij mensen die wat extra gewicht hebben.

 

Gebruikt men medicijnen, dan kan haaruitval een van de bijwerkingen zijn.

 

Dit is vooral het geval wanneer er problemen zijn met de schildklieren, maar ook andere aandoeningen kunnen het proces van haaruitval versnellen of het aanmaken van nieuwe haren juist afremmen.

Een bekende bijwerking van bijvoorbeeld mensen die aan een vorm van kanker lijden en daarvoor chemotherapie ondergaan, is dat het haar vrijwel volledig uitvalt. 

Doorgaans raken de haarcellen zo beschadigd dat nadat men met chemotherapie stopt, de haargroei niet meer zo goed op gang komt als dat voorheen het geval was. Ook stress kan een belangrijke factor zijn bij het afremmen van het aanmaken van nieuwe haarzakjes. Voor vrouwen geldt daarnaast dat zij tijdens de zwangerschap of menstruatie.

Kaalheid bij mannen

Zodra mannen wat ouder worden is de kans dat haaruitval van permanente aard wordt een stuk groter dan op jonge leeftijd. Het aantal jonge mensen onder de dertig dat met haaruitval te maken krijgt is ongeveer 1 op de 20 mannen. Bij ouderen krijgt zo’n 7 op de 10 mannen maken met permanente haaruitval.

Naar mate men ouder wordt, zal de aanmaak van nieuwe haren langzaam afnemen, waardoor de kaalheid ontstaat. Erfelijkheid speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Natuurlijk haaruitval bij mannen begint vaak rond het dertigste levensjaar, maar bij mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden, kan dit ook al vroeger voorkomen.

Naast natuurlijke oorzaken, zijn ook stress, een ongezonde levensstijl of het gebruik van medicatie oorzaken. Haaruitval bij mannen begint vaak op de kruin en in de zijhammen. Mannen die hun haar op een bepaalde manier stylen, bijvoorbeeld in een paardenstaart, kunnen daarbij de haarzakjes of hoofdhuid beschadigen, waardoor minder nieuwe haren worden aangemaakt.

Kaalheid bij vrouwen

Bij vrouwen die last hebben van haaruitval zijn er vaak andere oorzaken aan te wijzen, dan bij bij mannen. Zo hebben vrouwen tijdens de menstruatie of tijdens een zwangerschap doorgaans meer haaruitval dan gebruikelijk.

Maar ook op andere momenten kan er plotseling een overdaad aan haaruitval plaatsvinden.

In tegenstelling tot het stabiele en continue proces waarin nieuwe haren worden gemaakt bij mannen, is dit bij vrouwen niet het geval. Er zijn perioden waarin veel minder en juist veel meer nieuwe haren worden aangemaakt.

Een tekort aan bepaalde vitaminen, genetische aanleg, hormoonwisselingen of het gebruik van bepaalde medicatie zijn van grote invloed op het aanmaken van nieuwe haren.

Ook een tekort aan vitaminen en ijzer of juist teveel vitaminen A kan het proces van haaruitval versnellen of nieuwe haren aanmaken juist vertragen.

Haaruitval voorkomen

Haaruitval is zoals gezegd in de regel niet iets om je al te veel zorgen over te maken, maar je kunt wel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je niet meer haar verliest dan nodig is. Een gezonde levensstijl en de manier waarop je jouw haar verzorgt, draagt bij aan het instant houden van een goede haarregulatie.

Eet voldoende groente en fruit, zodat je de nodige vitaminen binnen krijgt die nodig zijn om nieuwe haren aan te maken. Voldoende slaap is ook belangrijk voor het proces waarin nieuwe haren worden aangemaakt. Je lichaam is dan volledig tot rust gekomen waardoor processen die nodig zijn om nieuwe haarzakjes te maken hun werk kunnen doen.

Ten slotte draagt het gebruik van sommige kleurmiddelen niet bij aan een optimale aanmaak van nieuwe haren. Vrouwen hebben vaak zeer wisselende hormoonwisselingen en deze verstoren de natuurlijke haargroei.

Zij kunnen hormoon preparaten of extra vitaminen gebruiken om de balans weer terug te brengen of in stand te houden, met name tijdens de menstruatie of wanneer men met stress situaties te maken krijgt.

Het behandelen van haaruitval

Wie last heeft van inzettende haaruitval en waarbij geen medische oorzaak is aan te wijzen, kan gebruik maken van verschillende middelen om de haargroei te stimuleren. Zoals al aangegeven is het daarbij wel belangrijk er verder een gezonde levensstijl op na te houden.

Zo kunt u bijvoorbeeld het middel Finasteride gebruiken. Dit medicijn beschermt de haarzaakjes in de hoofdhuid, waardoor zij steviger worden en er minder snel haaruitval zal plaatsvinden. Er worden daarnaast meer nieuwe haren aangemaakt.

Wie dit middel gebruikt, zal na drie tot zes maanden merken dat plekken waar minder haren groeiend weer  voller worden. Wanneer men stopt met het gebruik van Finasteride, dan zal dit proces weer worden onderbroken. Let er wel op dat bij het gebruik van Finasteride bijwerkingen kunnen optreden.

Zo is bekend dat mannen soms moeite hebben met het krijgen van een erectie en kan het gebruik van dit middel schadelijk zijn voor de zwangerschap. Dat geldt niet alleen voor gebruik door vrouwen, maar ook voor mannen met een kinderwens. Het middel komt namelijk terecht in de sperma, wat dus een schadelijke invloed kan hebben.  

Deel dit bericht