Middel tegen haaruitval

Haaruitval is een natuurlijk proces dat bij mannen en vrouwen anders werkt. Vrouwen hebben vaak grillige perioden waarin haar uitvalt, terwijl pas later nieuw haar wordt aangemaakt.

Deze grilligheid wordt veroorzaakt door de hormoonhuishouding die bij vrouwen ook veel grilliger is dan bij mannen. Bij mannen is het verliezen van haren en het aanmaken van nieuwe haren een meer continue proces dat dagelijks plaatsvindt.

Ondanks dat haaruitval een natuurlijk proces, blijft het heel vervelend wanneer dit gepaard gaat met dunne haren of zelfs kale plekken op het hoofd.

Om te voorkomen dat haaruitval kale plekken veroorzaakt en het proces van het aanmaken van nieuwe haren wordt verstoord, kan men verschillende dingen doen.

Hierbij is het voor vrouwen belangrijk na te gaan of er inderdaad sprake is van een teveel aan haaruitval of dat de haaruitval die plaatsvindt gewoon natuurlijk is. Mannen dienen er rekening te houden dat haaruitval erfelijk bepaald is.

Haaruitval voorkomen

Voordat je begint na te denken over middelen die je kunt gebruiken om haaruitval te bestrijden, is het belangrijk eerst te kijken naar wat je zelf in je gedrag kunt aanpassen om haaruitval te voorkomen. Er zijn namelijk nogal wat zaken die het aanmaken van nieuwe haarzakjes kunnen verstoren. Op de eerste plaats is een gezonde levensstijl belangrijk om ervoor te zorgen dat het hormoonproces en testosterongehalte op een natuurlijke wijze door het lichaam kan worden gereguleerd.

Gezond leven

Dit betekent dat je gezond eet, veel water drinkt, niet rookt en, heel belangrijk: stress voorkomt. Wanneer je dit doet, zal automatisch een tweede belangrijke oorzaak van haaruitval worden voorkomen, namelijk een tekort aan vitamine B of D of juist een overschot aan vitamine A. Ook het verzorgen van het haar speelt een rol bij het voorkomen van haaruitval. Zo is het beter je haar los en op een natuurlijke wijze te dragen, dan te binden in bijvoorbeeld een strakke paardenstaart. Te strak gebonden haar kan de hoofdhuid beschadigen waardoor nieuwe haarzakjes lastiger of zelfs helemaal niet meer kunnen worden aangemaakt.

Een middel tegen haaruitval

Er zijn verschillende middelen die het uitvallen van het haar tegengaan. Naast de natuurlijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft en hierbij helpen kan men ervoor kiezen om extra vitaminen of supplementen te gebruiken.

Daarnaast is er medicatie beschikbaar, waaronder finasteride 10mg, die men kan nemen en die ervoor zorgt dat het teveel aan testosteron dat het aanmaken van nieuwe haarzakjes belemmert, wordt gereguleerd. Een van de meest gebruikte middelen om haaruitval te bestrijden, is Finasteride. Dit middel kan door zowel mannen als vrouwen worden gebruikt en reguleert de stof die ervoor zorgt dat testosteron wordt aangemaakt. Door Finasteride te gebruiken, krijgen haarzakjes weer meer kans nieuwe haren te aan te maken.

Het middel finasteride

Wanneer u last heeft van haaruitval en hierdoor ontstaan kale plekken op het hoofd, kunt u ervoor kiezen Finasteride te gebruiken. Dit dient u dagelijks te doen en het duurt in eerste instantie even voordat de stof ervoor heeft gezorgd dat haarzakjes hun werk weer kunnen doen.

Het kan tussen de drie en zes maanden duren, voordat u eindelijk resultaat van het gebruik van Finasteride ziet. U dient het middel dan ook te blijven gebruiken. Stopt u met het gebruik van Finasteride dan zal de regulering van hormonen die de haaraanmaak vertragen weer actief worden en verliest u weer uw haren.

Het werkt niet direct

Dat zal niet direct gebeuren, maar over een periode van ongeveer een jaar. Het middel kan op elk moment van de dag worden ingenomen en hierbij is het aan te bevelen een vast moment op de dag te kiezen. Uw lichaam raakt er dan aan gewend en u kunt per ongeluk geen dosis overslaan.

Finasteride heeft geen invloed op uw rijvaardigheid, maar kan wel bepaalde effecten veroorzaken wanneer het gebruikt wordt in combinatie met andere geneesmiddelen. Zo zijn middelen tegen Hepatitis en HIW geen goede combinatie met Finasteride. Ook de combinatie met mannelijke geslachtshormonen is af te raden.

Haaruitval voorkomen

Haaruitval is zoals gezegd in de regel niet iets om je al te veel zorgen over te maken, maar je kunt wel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je niet meer haar verliest dan nodig is. Een gezonde levensstijl en de manier waarop je jouw haar verzorgt, draagt bij aan het instant houden van een goede haarregulatie.

Eet voldoende groente en fruit, zodat je de nodige vitaminen binnen krijgt die nodig zijn om nieuwe haren aan te maken. Voldoende slaap is ook belangrijk voor het proces waarin nieuwe haren worden aangemaakt. Je lichaam is dan volledig tot rust gekomen waardoor processen die nodig zijn om nieuwe haarzakjes te maken hun werk kunnen doen.

Kleur in je haren

Ten slotte draagt het gebruik van sommige kleurmiddelen niet bij aan een optimale aanmaak van nieuwe haren. Vrouwen hebben vaak zeer wisselende hormoonwisselingen en deze verstoren de natuurlijke haargroei.

Zij kunnen hormoon preparaten of extra vitaminen gebruiken om de balans weer terug te brengen of in stand te houden, met name tijdens de menstruatie of wanneer men met stress situaties te maken krijgt.

Bijwerkingen Finasteride

Wat zijn de bijwerkingen bij mannen?

Bij mannen die Finasteride gebruiken komt het voor dat de man minder zin heeft in seks of dat het moeite kost om een erectie te krijgen. Lukt het toch gewoon om een erectie te krijgen, dan kan het voorkomen dat bij het ejaculeren en minder sperma vrijkomt dan men voorheen gewend was.

Bij een veel kleinere groep mannen kan het voorkomen dat er pijn ontstaat op de borstkast of dat deze opgezwollen raakt. Pijnlijke zaadballen of zelfs onvruchtbaarheid komen sporadisch voor. Verder kan Finasteride bij mannen hartkloppingen en overgevoeligheid of zelfs depressiviteit veroorzaken.

Wat zijn de bijwerkingen bij vrouwen?

Finasteride heeft geen bekende bijwerkingen bij vrouwen, maar mag niet worden gebruikt wanneer de vrouw zwanger is. Finasteride kan namelijk schadelijk zijn voor uw ongeboren baby.

Ook het aanraken van het middel, bijvoorbeeld wanneer men een pil met Finasteride doormidden breekt, is af te raden. Hierdoor kan het middel via de poriën in de huid ook terechtkomen bij uw ongeboren baby.