2

Stress en haarverlies gaan samen. Is het nu een feit of een fabeltje dat je door stress last kunt krijgen van haaruitval? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en geven je het antwoord op deze vraag. Verder kan je handige tips verwachten in dit artikel hoe ook jij haaruitval kan aanpakken.

Stress kan gepaard gaan met haaruitval

Om meteen met de deur in huis te vallen, ja stress kan er toe leiden dat je haar gaat verliezen. Dit komt omdat door te veel spanning het adrenalinegehalte in je lichaam een stuk hoger is dan normal. Uiteraard kan een adrenalinekick geen kwaad! Zo wordt adrenaline na een flinke inspanning afgebroken via de lymfklieren. Wanneer dit constant op een hoog niveau is gaat het zich ophopen in het lichaam. Dan gaat dit vooral gebeuren in de hoofdhuid omdat de doorbloeding daar zwakker is. Vervolgens komt de adrenaline in de talgkliertjes terecht en wordt er overtollig melkzuur geproduceerd.

En wat doet melkzuur precies met mijn haar?

Onder invloed van het melkzuur wijzigt de samenstelling van het zweet. Dit vloeit uit over het hoofd, waarbij de natuurlijk beschermlaag van de hoofdhuid wordt aangetast. Dit kan weer leiden tot vervelende jeuk of een schilferige huid. Het melkzuur dringt dan de haarschacht binnen en tast het haar vrijwel direct aan. Dit kan vervolgens er voor zorgen dat het haar al in het haarzakje begint te splijten of dat het haar breekbaarder wordt. Ook verstoord melkzuur het haar en zorgt voor een aanzienlijk verkort levensduur. De levensduur zal dan van 5-7 jaar verkort worden naar slechts 6 maanden.

Haaruitval door stress herkennen

Stress en haaruitval herken je vaak aan een jeukende en schilferige hoofdhuid. Daarnaast merk je dat bij het wassen van het haar er meer haren uiteindelijk in het doucheputje terecht komen. Ook tijdens het kammen blijft er veel meer haar achter in je borstel. Haaruitval door stress is kenmerkend doordat haarhuitval gelijkmatig verspreid is over het hele hoofd. Je krijgt een dunnere bos haren. Je steeds op den duur steeds meer ruimte als je een lok haar op zij schuift. De hoofdhuid kun je duidelijker zien dan voorheen.

Oplossing tegen haaruitval door stress

Er zijn verschillende mogelijkheden en middelen waardoor je haaruitval en kaalheid kunt verminderen/oplossen. Een andere mogelijkheid is en blijft natuurlijk je huisarts bezoeken. Voldoende beweging en een gezonde voedingspatroont helpt ook enorm. Mocht je een middel tegen haaruitval zoeken dan introduceren wij je graag finasteride. Dit middel helpt tegen kaalheid en zorgt ervoor dat er nieuwe haren gaan groeien op je hoofd.