2

Helaas komen haarziekten vaker voor dan je denkt. Wij leggen je graag uit wat het verschil is tussen een haarziekte en af en toe haaruitval

Welke haarziekten zijn er?

Wij zetten de meest voorkomende haarziekten voor jou op een rijtje.

  • Alopecia Areata
  • Trichotillomanie
  • Tractie Alopecia
  • Alopecia Diffusa/Effluvium

Alopecia Areata

Deze haarziekte komt bij 1,7% mensen voor, vóór hun 50e en kent veel verschillende vormen. Zo kan het zijn dat je een klein kaal plekje vindt in bijvoorbeeld je baard, maar het kunnen ook grote plekken op de hoofdhuid zijn. 

Alopecia Areata wordt ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd, het is geen vermindering van het haar, maar kaalheid op specifieke plekken. 

Helaas is de oorzaak nog niet bekend, maar wat wel bekend is, is dat de haarwortels worden belemmert in de groei. 

Trichotillomanie

Vooral bij kinderen en jong volwassen zien we dit veel voorkomen, Trichotillomanie is als mensen de neiging hebben om hun eigen haar uit de hoofdhuid te trekken. Het is eigenlijk geen haarziekte maar een psychiatrische aandoening.

Het komt vaker voor bij meisjes en zodra de kinderen ouder worden zullen ze er vaak vanzelf mee stoppen. 

Tractie Alopecia

Deze ziekte veroorzaakt haaruitval doordat er grote spanning op het haar staat. Dit kan komen door bijvoorbeeld paardenstaarten, strakke vlechten of dreadlocks. Af en toe is natuurlijk geen probleem, maar zorg er voor dat je haar niet constant op spanning staat. 

Alopecia Diffusa/Effluvium

Als je last hebt van deze ziekte, dan heb je haaruitval over je hele hoofdhuid. De haaruitval is meer dan wat je normaal verliest. Hierdoor wordt je hele hoofdhuid zichtbaar. 

Uiteraard zijn er nog meer haarziekten, twijfel jij of je een haarziekte hebt? Maak dan een afspraak bij de huisarts.