1

Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je meer haar verliestdan normaal. We verliezen elke dag haren, maar daar merken we over het algemeen niks van omdat er nieuwe haren voor terug komen. In deze blog vertellen we je welke medicijnen ervoor kunnen zorgen dat je meer haar verliest.

Medicijnen en haarverlies

Helaas hebben veel medicijnen haarverlies als bijwerking. Vaak is dit tijdelijk en zal het overgaan als je stopt met de medicijnen. Maar hoe kan het dat medicijnen ervoor zorgen dat je meer haar verliest. Dit heeft te maken met de haarzakjes. De haarzakjes zitten onder de hoofdhuid en vanuit daar groeien de haren. Medicijnen kunnen deze haarzakjes aantasten en daardoor beïnvloed dat de haargroei.

Bij kortdurend haarverlies worden de haarzakjes aangetast in de rustfase, dit betekend dat de bestaande haren zullen uitvallen maar dat er wel nieuwe haren voor terugkomen. Dit is anders bij langdurig haarverlies. Langdurig haarverlies vindt plaats in de groeifase. De groei van het haar wordt daardoor aangetast. Je haar valt niet alleen uit, het wordt ook dunner.

Welke medicijnen?

Helaas zijn er veel medicijnen die voor haarverlies kunnen zorgen. Het is belangrijk om de bijsluiter te lezen om er zeker van te zijn dat jouw haarverlies door medicijnen komt.

Van onderstaande medicijnen weten we dat haarverlies een bijwerking is:

  • Antibiotica
  • Bloedverdunners
  • Cholesterolmedicijnen
  • Bloeddrukmedicijnen
  • NSAID’s
  • Antidepressiva
  • Chemotherapie

Maar ook kunnen Vitamine A, Anticonceptie, Schildkliermedicijnen, Steroïden en medicijnen tegen Parkinson zorgen voor haarverlies.

Twijfel je of jouw haarverlies komt door medicijnen, lees dan de bijsluiter of vraag het na bij je huisarts. Het is dan eventueel mogelijk dat je huisarts andere medicijnen voorschrijft.