3

Een van de meest voorkomende vragen die veel mannen hebben over finasteride, is wat er zal gebeuren als ze stoppen met het gebruik van het medicijn. Zijn de preventie-effecten van haaruitval blijvend, of zal hun haar dunner worden en weer uitvallen?

Finasteride werkt door de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), het mannelijke geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor kaalheid, te stoppen.

Studies tonen aan dat dagelijks ingenomen 1 mg finasteride de DHT-spiegels op de hoofdhuid met ongeveer 60 procent tot procent verlaagt – genoeg om haarverlies bij de meeste mannen aanzienlijk te vertragen of zelfs te stoppen.

DHT-blokkerende geneesmiddelen zoals finasteride behoren tot een categorie medicijnen die bekend staat als 5α-reductaseremmers of 5-ARI’s. Onze gids voor DHT en haarverlies bij mannen behandelt in meer detail hoe finasteride werkt voor de preventie van haarverlies.

Omdat finasteride werkt door het specifieke enzym dat verantwoordelijk is voor DHT te blokkeren, voorkomt het alleen haaruitval terwijl het medicijn actief is in jouw lichaam. Zodra u stopt met het gebruik van finasteride, begint jouw lichaam testosteron weer om te zetten in DHT en beginnen jouw haarzakjes te reageren zoals ze normaal zouden doen.

In dit artikel bespreken we wat je kunt verwachten als je stopt met het gebruik van finasteride, evenals de langetermijneffecten die het stoppen met finasteride kan hebben op jouw haarlijn, dikte en algehele haargezondheid.

Finasteride is alleen effectief wanneer je het inneemt

Finasteride heeft een halfwaardetijd van ongeveer vijf tot zes uur bij mannen van 18 tot 60 jaar (en acht uur bij mannen ouder dan 70), wat betekent dat het dagelijks moet worden ingenomen om effectief te zijn.

Zodra je dus stopt met het gebruik van finasteride, zal de dosis van de medicatie die in jouw lichaam actief is, langzaam afnemen totdat deze in de loop van enkele dagen volledig is uitgescheiden.

Als er geen finasteride meer in je lichaam zit, wordt het 5α-reductase-enzym niet meer geblokkeerd, waardoor je lichaam weer een klein percentage testosteron gaat omzetten in DHT.

Als je genetisch vatbaar bent voor mannelijke kaalheid, kan dit betekenen dat de DHT opnieuw jouw haarzakjes gaat aantasten, wat resulteert in dunner worden van het haar op uw hoofdhuid, haarlijnrecessie en andere mannelijke kaalheidseffecten.

Kortom, als je dus stopt met het dagelijks innemen van finasteride, verlies je het haar dat je hebt opgedaan in ongeveer een jaar. Finasteride is geen levenslange remedie – in plaats daarvan is het een behandeling die je moet blijven gebruiken als je haaruitval wilt blijven stoppen.

Dus, wat gebeurt er als je stopt met het gebruik van Finasteride?

Kortom, als je eenmaal stopt met het gebruik van finasteride, kun je verwachten dat het haar dat je hebt gegroeid, gaat uitvallen, net zoals het deed voordat je de medicatie nam. Finasteride werkt alleen als het medicijn actief is in jouw lichaam, wat betekent dat je teruggaat naar een normaal tempo van haarverlies zodra het is uitgescheiden.

Als je bijwerkingen van finasteride hebt gehad – waaronder seksuele disfunctie, gevoelige borsten en huiduitslag – zullen deze in de meeste gevallen stoppen zodra je stopt met het innemen ervan. Dit is gedocumenteerd in de meeste onderzoeken naar het bijwerkingenprofiel van finasteride.

Het is echter belangrijk dat je op de hoogte bent van de mogelijke bijwerkingen op de lange termijn van finasteride voordat je het gaat gebruiken. En neem zeker contact op met uw zorgverlener als je bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik van finasteride of als je je zorgen maakt over het ervaren van bijwerkingen.