4

Dit artikel is geschreven door Peter in opdracht van de redactie van Finasteride.nl. Karin deelt in dit bericht haar persoonlijke ervaringen en tips met betrekking tot het geneesmiddel finasteride. 

Sinds ik tien jaar geleden voor het eerst Finasteride begon te gebruiken, ben ik altijd op mijn hoede geweest voor bijwerkingen. Ik besloot daarom voorzichtig te zijn en ongeveer de helft van de aanbevolen dosis te nemen. d.w.z. 1,25 mg finasteride eenmaal per twee dagen in plaats van elke dag 1 mg. Ik heb de duurdere merknaam Propecia niet genomen.

Sommige mensen geven de voorkeur aan natuurlijke DHT-blokkers. Hoewel deze veel minder effectief zijn dan finasteride, zijn ze meestal vrij van bijwerkingen. Ik ben me ervan bewust dat er veel mensen zijn die 5 mg Finasteride (Proscar) per dag slikken voor vergrote prostaat. Ze lijken over het algemeen beperkt te worden tot geen bijwerkingen op basis van verschillende onderzoeken, dus misschien ben ik overdreven voorzichtig.

Finasteride structuur

Tegelijkertijd zijn er ook veel haarverlieslijders die 1 mg per dag hebben ingenomen en klagen over aanhoudende bijwerkingen, zelfs na het stoppen met de medicatie.

Als percentage van alle mensen die Finasteride gebruiken, is dit aantal echter klein. Toch maakt het me nog steeds aan de voorzichtige kant. Onlangs probeerde ik erachter te komen hoe Finasteride de oestrogeen- en testosteronniveaus bij mannen precies beïnvloedt.

Finasteride en oestrogeen

Finasteride verhoogt de oestrogeenspiegels (ook bekend als het vrouwelijke hormoon). Dit is meestal de grootste zorg van mensen die het medicijn gebruiken als het gaat om bijwerkingen. Hogere niveaus van oestrogeen (oestrogeen) bij mannen kunnen leiden tot vervrouwelijkende effecten. Deze omvatten gynaecomastie (vergrote borsten bij mannen), verhoogd lichaamsvetgehalte en seksuele problemen.

Jarenlang was ik benieuwd hoeveel oestrogeenspiegels omhoog gaan bij mannen die Finasteride gebruiken. Stijgen ze naar niveaus die bij vrouwen worden gevonden (dat zou eng zijn)? Wat zijn de typische oestrogeenspiegels bij mannen en bij vrouwen? Na veel tijd te hebben besteed, vond ik eindelijk mijn antwoord in een officiële brochure van de fabrikant van Propecia, Merck. Daarin staat het volgende: “De gemiddelde circulerende niveaus van testosteron en estradiol waren met ongeveer 15% verhoogd”. Estradiol is in wezen hetzelfde als oestrogeen (zie volgende paragraaf). Nu moest ik echter uitzoeken hoe de oestrogeenspiegels bij mannen die met 15% stijgen, zich verhouden tot de niveaus bij vrouwen.

Soorten oestrogeen

Er zijn drie soorten natuurlijk voorkomende oestrogenen bij vrouwen:

  • Estron (E1).
  • Estradiol (E2).
  • Oestriol (E3).

Estradiol is het belangrijkste oestrogeen bij niet-zwangere vrouwen vóór de menopauze, oestriol is het belangrijkste bij zwangere vrouwen en oestron als het belangrijkste na de menopauze. Estradiol is de meest krachtige van deze drie oestrogenen.

Bloedonderzoeken voor oestrogeen kijken over het algemeen naar de oestradiolspiegels. De oestradiolspiegels van mannen variëren in de loop van hun leven van 15-60 pg/ml. Voor vrouwen varieert het bereik aanzienlijk gedurende hun hele leven, ook tijdens elke menstruatiecyclus. Het oestradiolbereik van een vrouw is van 20-400 pg/ml, met postmenopauzale niveaus die vergelijkbaar zijn met die bij mannen.

Verschillende bronnen die ik heb gecontroleerd, laten enigszins verschillende schattingen zien voor de bovenstaande bereiken, maar over het algemeen hebben vrouwen aanzienlijk meer estradiol dan mannen voorafgaand aan de menopauze. Opgemerkt moet worden dat, hoewel de oestrogeenspiegels van vrouwen voornamelijk worden geproduceerd door de eierstokken, de niveaus van mannen worden bereikt via de aromatase-reactie die testosteron omzet in oestrogeen.

Uit de bovenstaande cijfers kan men afleiden dat finasteride bij jongvolwassen mannen zal resulteren in een stijging van de oestradiolspiegels van bijvoorbeeld ongeveer 35 pg/ml tot ongeveer 40 pg/ml (d.w.z. een stijging van 15 procent). Door deze bevinding voel ik me wat comfortabeler om Finasteride te blijven gebruiken. Ik herinner me ook vaag dat ik in het verleden een bloedtest heb gedaan waarbij een van de metingen voor prolactine was, en mijn spiegels waren normaal ondanks dat ik destijds om de twee dagen Finasteride 1,25 mg slikte. Abnormale prolactinespiegels geven aan dat er iets mis is met je testosteron- en/of oestrogeenspiegels (zowel bij mannen als bij vrouwen).

Finasteride en testosteron

Finasteride vermindert de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), wat resulteert in hogere niveaus van circulerend testosteron. Volgens de eerder genoemde Merck-brochure over Propecia verhoogt Finasteride ook de circulerende testosteronspiegels met 15%. Aangezien mannen vanaf hun twintigste hun testosteronniveau beginnen te verliezen, is dit misschien niet zo erg. In feite nemen steeds meer oudere mensen testosteronsupplementen.

Merk op dat suppletie met testosteron een zeer controversieel onderwerp is en dat ik het niet zou proberen. Hoge niveaus van testosteron zijn in verband gebracht met overlijden door hartaanvallen. Ik denk ook dat ik meer volwassen acne krijg door het gebruik van Finasteride, hoewel ik daar niet 100 procent zeker van ben. Veel forumleden voor haarverlies hebben zich afgevraagd of de lichte toename van testosteron tijdens hegebruik van Finasteride helpt om wat meer spiermassa te krijgen tijdens het sporten.

Testosteron-oestrogeenverhouding

Hoewel de stijging van 15 procent van de circulerende testosteron- en oestrogeenspiegels bij mannen die Finasteride 1 mg per dag gebruiken mij niet veel lijkt, is het belangrijk om ook op de testosteron-oestrogeenverhouding te letten voor het geval u ooit bloedonderzoek laat doen. Het is heel goed mogelijk dat sommige mensen een significant grotere toename van circulerend testosteron zien dan in circulerend oestrogeen (of vice versa) wanneer ze Finasteride gebruiken, en de verandering in deze verhouding kan een grote impact hebben op uw bijwerkingen. Verschillende rapporten suggereren dat wanneer de verhouding tussen testosteron en oestrogeen aanzienlijk verandert, men vaak onverwachte bijwerkingen kan krijgen.

Hormonen

Talloze rapporten die ik heb gelezen, lijken te suggereren dat de hogere oestrogeenspiegels van vrouwen hen tot op zekere hoogte beschermen tegen verschillende ernstige medische problemen zoals hartaandoeningen. Hogere oestrogeenspiegels bij vrouwen betekenen echter ook aanzienlijk hogere percentages borstkanker in vergelijking met mannen. Uiteindelijk wegen de voordelen op tegen de nadelen. Laag testosteron en hoog oestrogeen zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom vrouwen gemiddeld ongeveer vijf jaar langer leven dan mannen.

Veel forumleden voor haarverlies (en ook bodybuilders) nemen een aromatase-remmend receptgeneesmiddel genaamd Arimidex. Het zou voorkomen dat de oestrogeenspiegels stijgen wanneer u Finasteride gebruikt. Ik zou nooit nog een medicijn aan mijn leven toevoegen, als je bedenkt hoeveel ik er op dit moment een hekel aan heb. Arimidex lijkt voor zover ik weet een redelijk populair en veilig medicijn te zijn. Het is nog steeds het beste om eerst uw arts of dermatoloog te raadplegen voordat u dergelijke medicijnen gebruikt.