1

Het kan zijn dat je tijdens of na je zwangerschap last hebt van meer haaruitval dan je gewend bent. Het is meestal geen reden tot bezorgdheid, dit komt vaker voor. Hieronder vertellen we je er graag wat meer over. 

Tijdens de zwangerschap

Het komt vaker voor dat je haaruitval of dunner wordend haar hebt na de geboorte in plaats van tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat je haaruitval ervaart. Vaak is dit geen reden tot bezorgdheid. De hormonale balans is tijdens de zwangerschap verstoord, dit kan leiden tot een reactie in de haarzakjes. Door een toename van de hormonen oestrogeen en progesteron kunnen ervoor zorgen dat het haar broos en dunner wordt. Ook ijzertekort kan leiden tot dunner wordend haar. 

Na de bevalling

Het kan zijn dat je door verhoogde hormonale niveaus tijdens de zwangerschap meer haren dan gebruikelijk behoudt, dit komt door een verstoring van de levenscyclus van je haar. Daardoor leidt dit vaak tot overmatige haaruitval na de geboorte van je kindje. De hormoonspiegels worden weer naar het oude aangepast. Maak je geen zorgen als je veel haren verliest na de geboorte, behalve als je het idee hebt dat het niet meer terug groeit zoals het was voor de zwangerschap. 

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn verschillende opties wat je kunt doen tegen haarverlies na de zwangerschap. We raden producten zoals minoxidil of nanoxidil af in verband met borstvoeding. Ons advies is om met een haargroeistimulerende shampoo te starten na het stoppen van de borstvoeding. Ook is het verstandig om je voeding aan te vullen met haargroeistimulerende supplementen.